JR platišča Concaver platišča
Kupujte z Leanpay do 84 obrokov - PREVERI POGOJE

AKTUALNO

AMZS test zimskih pnevmatik 2022 - katere so najboljše?

AMZS test zimskih pnevmatik 2022 - katere so najboljše?

Kot vsako leto doslej je AMZS tudi to jesen objavil test zimskih gum.

AMZS  teste avtomobilskih gum objavlja v okviru evropskega konzorcija avtomobilskih klubov in potrošniških organizacij, v katerem so tudi avtomobilski klubi ADAC, ÖAMTC, TCS, ANWB in drugi. Letos so se odločili za preskus zimskih gum v dimenzijah  185/65 R15 T in 215/60 R16 H.

 Prve so najpogostejše gume na majhnih mestnih avtomobilih kakršna sta audi A1 ali opel corsa, prav tako pa tudi VW polo, ki je tokrat služil v vlogi testnega vozila. Večja tokrat preskušena dimenzija gum je najbolj primerna za križance in športne terence spodnjega srednjega razreda, med katerimi so audi Q3, VW T-roc ali tokratni testni avtomobil škoda karoq.

AMZS test zimskih pnevmatik 2022 - katere so najboljše?

185/65 R15 T

Razveseljivo je, da so se štiri gume od preizkušenih v tej dimenziji izkazale za zelo priporočljive, sedem gum pa se je odrezalo zadovoljivo, zato so dobile oceno priporočljivo. Preizkuševalci so vseeno opozorili, da se je v tem primeru dobro posvetiti tudi podrobnostim, saj se na osnovi določenih voznih profilov lahko priporočjiva (in pogosto cenejša) kandidatka hitro prelevi v priporočljivo z omejitvami. To se je zgodilo s tremi gumami. Tri od petih gum na zadnjih mestih so se razmeroma slabo odrezale na suhi cesti, poleg tega pa niso ponujale dobrega občutka na avtocesti, kjer so se pri višjih hitrostih slabše odzivale na ukaze z volana in kazale slabo smerno stabilnost. To sicer bolj kot na samo varnost vpliva na udobje vožnje, kar pa ne velja za pretirano odzivanje na voznikove ukaze pri izogibanju oviram, ki lahko privede do nevarne nestabilnosti vozila. To lastnost so opazili pri gumah dunlop winter response 2, fulda kristall montero 3 in barum polaris 5.

Izstopajo tudi izrazite napake na zadnjih dveh gumah. Alarmantno je dejstvo, da sta gumi imperial snowdragon HP in wanli SW611 na mokri podlagi pokazali takšne slabosti, da so jima podelili oceno slabo. Precej slabo se je na mokri podlagi odrezala tudi guma fulda kristall montero 3. Dodajmo le, da je zavorna razdalja na mokri podlagi med najboljšo gumo bridgestone blizzak LM005 in Barumovo gumo na trinajstem mestu znašala skoraj pet metrov, za njo pa so bile še tri slabše gume. Glede na to, da so zime pri nas zadnje čase bolj mokre kot snežne, so podatki o lastnostih na mokri podlagi zelo pomembni.

AMZS test zimskih pnevmatik 2022 - katere so najboljše?

Po drugi strani se je guma continental wintercontact 870 na prvo mesto uvrstila z najbolj uravnoteženimi lastnostmi, za podobno dobri pa sta se izkazali tudi gumi goodyear ultragrip 9+ in semperit speed-grip 5+ na drugem in tretjem mestu. Tesno jim je sledil tudi guma michelin alpin 6 na četrtem mestu.

Med sedmimi priporočljivimi gumami s bile razlike večje. Kdor se več vozi po snegu, naj zato izbere gumo BF goodrich g-force winter 2, kdor sneg vidi le poredko, pa gumi vredestein wintrac ali nexen winguard snow G3. Kdor prevozi malo kilometrov, bo zadovoljen z gumo bridgestone blizzek LM005 ali maxxis premitra snow WP6, kdor pa redko vozi po avtocestah, naj izbere gumo firestone winterhawk 4. Komur niso pomembne optimalne lastnosti na suhem, snegu ali pri obrabi, pa bo dovolj guma avon WT7 snow. Pri AMZS dodajajo, da nižje kot greste po lestvici, več kompromisov morate sprejeti, kar pa ni smiselno, saj razlike v cenah med posameznimi gumami niso velike.


215/60 R16 H

Pri AMZS ugotavljajo, da so rezultati letošnjega testa 17 gum dimenzije 215/60 R16 H, precej razveseljivi, saj pri nobeni niso odkrili lastnosti, zaradi katerih bi jo morali kaznovati z oceno ni priporočljivo. Štiri so zelo priporočljive, 12 je priporočljivih, le ena pa je priporočljiva z omejitvami.

Med njimi so vendarle razlike in sicer so te največje pri vodljivosti na suhi cesti, ki so do izraza prišle tudi na drugih podlagah. Za ilustracijo povejmo, da je karoq z gumami goodyear ultragrip performance+ krog na zasneženi cesti odpeljal v 75,1 sekunde, z v tej kategoriji najslabšimi gumami na testu GT radial winterpro 2 pa je za enako razdaljo potreboval 82,1 sekunde, torej skoraj 10 odstotkov več časa. Še večje razlike so pri obrabi. Če z gumami sava eskimo hp2 lahko prevozimo 43.423 kilometerov, lahko z gumami coopertires WM-SA2+ prevozimo le 23.714 kilometrov. Na prva štiri mesta so se uvrstile gume continental wintercontact TS870, dunlop winter sport 5, goodyear ultragrip performance+ in michelin alpin 6, ki niso pokazale slabosti v nobeni od ocenjevalnih kategorij.

AMZS test zimskih pnevmatik 2022 - katere so najboljše?

Pri gumah z oceno priporočljivo so zabeležili pomanjkljivosti vsaj v eni od testnih kategorij. Guma yokohama bluearth winter V906 bi lahko bila boljša na mokri podlagi in na snegu, guma bridgestone blizzak LM005 na snegu, guma kleber krisalp HP3 na mokri in suhi podlagi, guma GT radial winterpro 2 pa na suhi in mokri podlagi ter snegu. Guma vredestein wintrac je bila slabša na suhem asfaltu, guma esa+tecar supergrip pro pa na suhi in mokri podlagi. Guma toyo observe S944 bi lahko bila boljša na mokri podlagi in na snegu, gumi uniroyal winterexpert in matador MP93 nordicca na suhi in mokri podlagi, guma falken eurowinter pa na suhi podlagi. Pri AMZS priporočajo, da gume iz te kategorije vozniki izberejo glede na svoje vozniške navade in na to, kje najpogosteje vozijo.

Na zadnje mesto se je z oceno priporočljivo z omejitvami uvrstila guma coopertires WM-SA2+, ki je pokazala precej slabe lastnosti na mokri cesti, poleg tega pa se je tudi najbolj obrabljala. Poleg tega je pokazala nekaj slabosti na mokri podlagi in na snegu.

Auto Motor und Sport test

Test zimskih gum je opravila tudi nemška revija Auto Motor und Sport, kjer so preskusili osem gum dimenzije 245/45 R19, v kakršne sta denimo obuta audi A6 in A7, poleg njiju pa tudi BMW serije 5 in 7, BMW-ja X3 in X4, ford galaxy in S-max, hyundai tucson, kia sportage in podobni avtomobili. Nabor uporabnikov je torej precej pester.

Vse gume v tem razredu sicer niso mogle doseči najboljših rezultatov, vendar so tudi najboljše pokazale določene slabosti, zato nobena ni prejela najboljše ocene izjemno. Na prvo mesto se je tako z oceno zelo dobro uvrstila guma michelin pilot alpin 5, ki so ji vrhunski rezultat preprečile lastnosti na mokri podlagi. Podobno velja tudi za gumo continental wintercontact TS 870 P, ki je sicer prepričala predvsem na suhi podlagi.


AMZS test zimskih pnevmatik 2022 - katere so najboljše?

Na tretje mesto se je uvrstila guma vredestein wintrac pro, ki je pokazala slabše lastnosti med zaviranjem na suhem in malce nestabilnosti med vožnjo skozi ovinke, zato pa je bila z naskokom najboljša na mokri podlagi. Med zelo dobrimi gumami je tudi bridgestone blizzak LM005, ki se ja odlično izkazala na snegu in mokri podlagi, slabše pa so bile zavorne razdalje na suhem asfaltu. Guma firestone winterhawk 4 je dobila oceno dobro. Zelo dobra je na snegu, vendar ji to prednost pokvarijo slabše lastnosti na suhi in mokri podlagi.

Gume cooper discoverer winter, uniroyal winter expert in falken eurowinter HS 01 so dobile oceno zadostno, za kar so bile pri prvih dveh krive predvsem zavorne poti na mokri podlagi, pri vseh treh pa premalo oprijema na snegu. Pri Auto Motor und Sportu sicer dodajajo, da so tudi zadnje tri gume povsem zadostne za manj zahtevne avtomobile ali njihove uporabnike, ki ne prevozijo veliko kilometrov, lastniki bolj zmogljivih avtomobilov, ki prevozijo dolge razdalje, pa bi se morali ozreti po gumah na prvih mestih.

Vir: Žurnal




Gregorino Wheels
Gregorino Wheels - Vulkanizerstvo, servis in trgovina Gregor Ihan s.p.
041 437 805

pon - pet 8:00 - 17:00
SOBOTE, NEDELJE in PRAZNIKI ZAPRTO
Tržaška cesta 133, 1000 Ljubljana, Slovenija

© 2024 Gregorino Wheels All rights reserved.