Kupujte z Leanpay do 48 obrokov - PREVERI POGOJE

AKTUALNO

Najboljše letne gume za leto 2021 so ...

AMZS test letnih pnevmatik za sezono 2021.

Znani so rezultati enega najpomembnejših evropskih testov letnih pnevmatik za novo sezono in to za dimenzije, ki so med najpogostejšimi na avtomobilih.

Dimenzija 205/55 R16

Konzorcij evropskih avtoklubov, med katerimi je tudi slovenski AMZS, poleg njega pa med drugim še nemški ADAC in avstrijski ÖAMTC, je po treh letih spet testiral nove generacije pnevmatik dimenzije 205/55 R16. Najdemo jih na številnih modelih, kot so VW golf, renault megane, audi A3, BMW serij 1, 2 in 3, citroën C3, C4, C4 cactus, dacia sandero, ford C-max in focus, hyundai i30, kia ceed ...

Glede na aktualna modelna leta proizvajalcev in ob upoštevanju lokalnih trgov so v testnem konzorciju izbrali 15 pnevmatik, ki so jih nabavili anonimno. Za vsak model so nabavili 28 kompletov pri različnih trgovcih, saj želijo s tem preveriti tudi kakovost različnih serij. Šele nato so gume podvrgli intenzivnemu testiranju v različnih scenarijih obnašanja na suhi in mokri podlagi, pri različnih temperaturah podlage, glede na hrupnost, na hitrost obrabe ... Prav ta celovitost je dala na koncu zelo realno sliko, saj si je marsikateri model, ki je bil odličen na eni izmed preizkušenj, pokvaril skupno oceno zaradi preslabih lastnosti na drugem področju.


Na koncu ima seveda veliko težo pri izbiri tudi cena pnevmatike. Splošna ugotovitev oziroma nasvet konzorcija avtoklubov je, da ni potrebe po nakupu najboljše pnevmatike na testu, ki je zelo verjetno tudi ena najdražjih, če je ne potrebujete oziroma je ne boste mogli izkoristiti za vaš stil vožnje in vaše število prevoženih kilometrov. V omenjeni kategoriji 205/55 R16 se je tokrat povsem na vrh uvrstila pnevmatika Continentala premiumcontact6, ki se je izkazala kot najbolj uravnotežena. Manjšo slabost so izmerili le pri nekoliko povečani hrupnosti, je pa tudi najdražja pnevmatika na testu. Za vrat pa ji letos diha za okoli 20 odstotkov cenejša Semperitova speed-life3, ki je praktično izenačila zmagovalkine ocene na večini preizkušenj, malenkost slabša je le na mokrem. Z oceno 'zelo priporočljivo' so ocenili še pnevmatiko Bridgestone turanza T005.

Oceno priporočljivo je dobilo 11 pnevmatik, na čelu katerih je Goodyearjev efficientgrip performance 2, ki je še posebej blestela pri majhni obrabi in zaviranju na mokrem. Sledijo model kumho ecsta HS51, appolo alnac 4G, hankook ventus primer 3 K125, fulda ecocontrol HP 2, BF goodrich advantage, maxxis premitra 5, nokian wetproof, pirelli cinturato P7 in uniroyal rainsport 5. Vsaka od njih je dobra vsaj v kakšni kategoriji, imajo pa tudi določene slabosti. Isto oceno je sicer ujel še tudi turški model petlas imperium PT5151, a ima dolgo zavorno pot na suhi zavorni stezi. Oceno priporočljivo z omejitvami pa so dodelili obnovljeni pnevmatiki king meiler sport1, saj je imela slabšo zavorno pot in vodljivost, še posebej pri višjih temperaturah.

Najboljše letne gume za leto 2021 so ...Dimenzija 225/50 R17 Y

Gre za pnevmatiko avtomobilov srednjega razreda, obuto pa jo imajo tudi številni križanci. Tipični predstavnik je na primer audi A4.

Izmed 17 pnevmatik so oceno 'zelo priporočljivo' dobili štirje modeli. Povsem na vrhu je japonska pnevmatika falken azenis FK510, ki je glede na utemeljitev AMZS navdušila tako na mokri kot suhi stezi, nekoliko slabša je le pri večjem kotalnem uporu. Takoj za njo po zmogljivosti in uravnoteženosti je Continentalova pnevmatika premiumcontact6. Zelo dobri sta tudi kumho ecsta PS71, ki je najcenejša med najboljšimi in bridgestone turanza T005.

Sledi 12 pnevmatik z oceno priporočljivo, na čelu katerih je michelin primacy 4, ki je najboljša na suhem, imela pa je slabosti na mokrem. Sledi dunlop sport maxx RT2, katere slabost je obraba, nato pa ESA+tecar spirit pro, nexen N fera sport, pirelli cinturato P7 C2, semperit speed-life 3, kleber dynaxer HP4, sava intensa UHP 2, giti gitipremium H1, laugenn S-fit EQ+ LK001, barum bravuris 5HM in viking protech newgen. Edina pnevmatika z negativno oceno 'ni priporočljiva' na letošnjem testu je model firestone roadhawk, ki je na mokrem prehitro odpove in izgubi oprijem.


Najboljše letne gume za leto 2021 so ...
Gregorino Wheels
Gregorino Wheels - Vulkanizerstvo, servis in trgovina Gregor Ihan s.p.
041 437 805

pon - pet 8:00 - 17:00
SOBOTE, NEDELJE in PRAZNIKI ZAPRTO
Tržaška cesta 133, 1000 Ljubljana, Slovenija

© 2023 Gregorino Wheels All rights reserved.