Kupujte z Leanpay do 48 obrokov brez obresti - PREVERI POGOJE

AKTUALNO

Nasveti mehanikov voznikom dizlov v mrzlih dneh

Dva mehanika, ki sta se okitila z nazivom Mehanik leta, smo prosili za nasvet, ki bi ga morali upoštevati vozniki dizelskih vozil.

Nizke zimske temperature slabo vplivajo na marsikatero avtomobilsko komponento, ki v toplih dneh ni tako obremenjena. Med njimi je tudi motor, predvsem dizelski, ki lahko pozimi tvori več trdnih delcev oziroma saj, ki hitreje zamašijo filter trdnih delcev. Filtri trdnih delcev so namreč namenjeni prav temu, preprečevanju, da bi saje, ki nastanejo med zgorevanjem goriva v motorju, uhajale na prosto, saj gre za snov, ki zelo slabo vpliva na naše zdravje.

Pozimi čiščenje še bolj pomembno
Dizelski motorji zaradi narave svojega delovanja žal tvorijo saje, drobne delce amorfnega ogljika, ki lahko ne le v naših pljučih ampak tudi v krvnem obtoku in celotnem telesu povzročijo precej zdravstvenih težav. Za to je pomembno, da saje ne pridejo v ozračje ampak se jih ustavi že v samem izpušnem sistemu. In za to poskrbijo filtri trdnih delcev, ki so postali pomembni člen vsakega dizelskega in tudi številnih bencinskih avtomobilov in njihovo delo je pozimi, ko je ozračje že brez motorjev na notranje zgorevanje bolj onesnaženo kot poleti, še toliko bolj pomembno.

Nasveti mehanikov voznikom dizlov v mrzlih dneh

Saje se sicer v motorju najraje nastajajo prav tedaj, ko še ni ogret in zgorevanje goriva ni optimalno. In v hladnih zimskih dneh motor zato, da se ogreje na delovno temperaturo potrebuje še več časa. Je kaj, kar lahko vozniki ukrenemo, da bi zmanjšali tvorbo saj, predvsem pa, da bi preprečili zamašitev filtra trdnih delcev, ki lahko v najslabšem primeru vodi tudi do drage okvare motorja.

Ni razlike med poletjem in zimo
Robert Eržen, ki je pred tremi leti osvojil naslov Mehanik leta, pravi, da ko gre za filtre trdnih delcev, ni velike razlike med poletjem in zimo. Pomembno je le, da se avtomobili vozijo na daljše razdalje. Pozimi se sicer saje bolj tvorijo, saj se motorji pri nizkih temperaturah težje segrejejo in predvsem dizelski motorji težko dosežejo delovno temperaturo. Regeneracija filtrov trdnih delcev pa deluje pri delovni temperaturi motorja.

Nasveti mehanikov voznikom dizlov v mrzlih dneh

Voznikom svetuje, naj se na vsake toliko časa podajo na daljšo vožnjo, ko bo sistem pri delovni temperaturi sprožil postopek regeneracije filtra trdnih delcev. Je pa težko dati splošen nasvet, na koliko kilometrov ali na koliko časa naj bi se voznik odpravil na takšno pot, saj je kopičenje saj v filtru trdnih delcev odvisno od vsakega posameznega voznika in vozila.

Dodatni sklopi obremenjujejo motor
Nekoč je sicer veljalo, da se regeneracija filtra sproži šele pri hitrosti sedemdeset kilometrov na uro, kar je pomenilo, da se bo treba odpraviti na avtocesto, pri novejših avtomobilih pa se lahko softversko sproži že pri hitrostih med trideset in štirideset kilometri na uro. Kot pravi Eržen, so motorji danes sicer odlični in zelo kakovostni, a so jih predvsem zaradi teženj po varovanju okolja in večji učinkovitosti obremenili z dodatnimi sklopi, ki povzročajo težave.

Edini uporaben nasvet je torej, naj se vozniki z avtomobilom na vsake toliko odpravimo na daljšo vožnjo, kar velja predvsem pri nizkih zimskih temperaturah in če sicer večinoma opravljamo krajše vožnje. Rešitev pa je tudi nakup bencinskega avtomobila, saj ti za zdaj večinoma še niso opremljeni s filtri trdnih delcev in tvorijo manj trdnih delcev.

Nasveti mehanikov voznikom dizlov v mrzlih dneh

Hladnega motorja ne obremenjujte preveč
Aktualni mehanik leta Žan Umek je dodal, da moramo v hladnih dneh, če se vozimo z dizelskim avtomobilom s filtrom trdnih delcev, v začetku vožnje biti pazljivi, saj se motor še hladen. S tem misli predvsem na to, da dokler motor ni ogret na delovno temperaturo, se pravi na osemdeset do devetdeset stopinj, avtomobila ne obremenjujemo preveč, torej motorni vrtljaji ne smejo biti previsoki. Ko motor doseže delovno temperaturi, pa velja ravno obratno. Tedaj motorni vrtljaji ne smejo biti prenizki. Težko pa pove, kakšna obremenitev motorja je najboljša, spet je to odvisno od vsakega proizvajalca in avtomobila posebej.

Seveda se filter trdnih delcev regenerira med vožnjo, ampak le pod določenimi pogoji. Hladilna tekočina mora biti ogreta na osemdeset stopinj Celzija, hitrost vožnje mora biti nad osemdeset kilometrov na uro, motor pa dalj časa pod konstantno obremenitvijo več kot 2.800 vrtljajev na minuto. V posodi mora biti tudi dovolj goriva, lahko pa so še kakšni drugi pogoji, spet odvisno od proizvajalca.

Nasveti mehanikov voznikom dizlov v mrzlih dneh

Motorja ne ugasnite prehitro
Umek je izpostavil še eno stvar. Ko je avtomobil v prostem teku in so vrtljaji motorja višji kot običajno v prostem teku, sistem izvaja regeneracijo filtra trdnih delcev. V tem primeru torej avtomobila NE ugasnemo, ampak počakamo, da se vrtljaji motorja spustijo na običajne. Če avtomobil v tem primeru ugasnemo, prekinemo izvedbo regeneracije in v filtru se še naprej kopičijo saje.

Seveda pa so DPF filtri zelo ''alergični''na kratke vožnje, kakršne so mestne, kjer se regeneracija nikoli ne izvede v celoti. ''Mestne'' avtomobile bi zato morali enkrat na teden ali vsaj na štirinajst dni odpeljati na daljšo vožnjo, da se filter trdnih delcev vsaj malo regenerira. Pozorni pa moramo biti tudi na ustrezno delovanje drugih elementov, ki pripomorejo k regeneraciji filtrov, kakršni so grelne svečke, ventil EGR in podobno.

Vir: Žurnal
Gregorino Wheels
Gregorino Wheels - Vulkanizerstvo, servis in trgovina Gregor Ihan s.p.
041 437 805

pon - pet 8:00 - 17:00
SOBOTE, NEDELJE in PRAZNIKI ZAPRTO
Tržaška cesta 133, 1000 Ljubljana, Slovenija

© 2021 Gregorino Wheels All rights reserved.