JR platišča Concaver platišča
Kupujte z Leanpay do 84 obrokov - PREVERI POGOJE

AKTUALNO

Pet pravil pri menjavi gum

Pet pravil pri menjavi gum

15. marca so na kolesih naših avtomobilov spet dovoljene letne gume. Imate zimske in letne gume na ločenih platiščih in jih previjačite sami? Pri tem morate biti previdni.

Nekateri vozniki sicer iz takšnih ali drugačnih razlogov tudi čez poletje uporabljajo zimske gume, a je takšnih vsako leto manj, saj je zavedanje o njihovih slabostih vse večje. Po drugi strani pa vse več voznikov vse leto vozi na celoletnih gumah, ki postajajo iz leta v leto boljše.

Večina voznikov pa bo v spomladi vseeno še vedno preobuje svoje avtomobile in na njihova kolesa namesto zimskih namesti letne gume, ki zaradi sestavine gume in profila najbolj ustrezajo temperaturam, vremenu in stanju cest v toplih mesecih leta.

Pet pravil pri menjavi gum

Okoli dve tretjini voznikov menjavo v Sloveniji zaupa vulkanizerjem, veliko pa se jih še vedno znajde po svoje. To predvsem pomeni, da platišča, na katerih so že nameščene ustrezne gume, previjačijo sami doma. A tudi teh je vse manj, saj so kolesa predvsem športnih terencev, v zadnjih letih postala zelo težka im ravnanje z njimi nikakor ni preprosto opravilo, upoštevati pa je treba vse več novih pravil.

A nekateri se opravila kljub temu še vedno lotevate v lastni režiji. Na kaj morate torej paziti, če se boste menjave lotili sami?


Preberite navodila za uporabo avtomobila

V njih boste med drugim našli okrepitvene točke na spodnjem delu avtomobila. Tja morate namreč podstaviti dvigalko, da ne boste trajno poškodovali avtomobila.


Preverite globino profila

Pravila za letne gume sicer zahtevajo vsaj 1,6 milimetra profila na tekalni površini (meri se na sredini, ne ob straneh), a strokovnjaki za varno vožnjo priporočajo vsaj 3 milimetre profila. Pri tej globini profila se namreč začnejo gume obrabljati še hitreje kot sicer. Nove gume imajo sicer od 8 do 9 milimetrov globok profil.

Pet pravil pri menjavi gum


Preverite tudi vijake

Tako svetujejo pri Express.de. Navoj mora biti nepoškodovan. Zaščitite ga z mazalnim sredstvom, denimo z WD-40.


Gume pravilno razporedite

Strokovnjaki svetujejo, da gume z boljšim profilom namestite na zadnjo premo avtomobila. Zakaj? 'Zadnja prema je tista, ki stabilizira avto,' pojasnjuje Ruprecht Müller iz ADAC-a. Če kupite torej le dve novi gumi, ju namestite zadaj. Če imajo gume približno enako dober profil, pa jih vsako leto križno izmenjajte. Pravilo pri tem je, da gumo, ki je bila spredaj desno, namestite zadaj levo, tisto, ki je bila spredaj levo, pa zadaj zadaj desno. Enako pravilo velja tudi za gumi, ki sta bili zadaj.


Peverite tlak

Sodobni avtomobili imajo elektronski sistem za tlak, ki ga je treba po menjavi gum na novo kalibrirati. A to storite šele potem, ko ste gume napolnili z ustreznim zračnim tlakom. Tudi pred tem opravilo je dobro preveriti navodila za uporabo avtomobila. Vzdrževanje ustreznega zračnega tlaka je sicer potrebno tudi pozneje med uporabo, saj lahko med vožnjo s premalo napolnjenimi gumami te poškodujete ali pa poslabšate vozne lastnosti avtomobila, kar seveda slabo vpliva tudi na varnost vožnje.

Pet pravil pri menjavi gum

Vir: Žurnal
Gregorino Wheels
Gregorino Wheels - Vulkanizerstvo, servis in trgovina Gregor Ihan s.p.
041 437 805

pon - pet 8:00 - 17:00
SOBOTE, NEDELJE in PRAZNIKI ZAPRTO
Tržaška cesta 133, 1000 Ljubljana, Slovenija

© 2024 Gregorino Wheels All rights reserved.